Bejelentkezés

Hírek

okt. 13
Norvégiai tanulmányút

2016. október 11-13. között tizenöt fő vett részt Budapest XVIII. kerületéből és Vecsésről a Norvég Alap által finanszírozott nemzetközi projekt keretében a Lillehammer és Ullensaker városok önkormányzataihoz szervezett szakmai tanulmányúton. A tanulmányutat Per Eriksson és Bent Kure, a Lillehammeri Egyetem Élethosszig Tartó Tanulás Központjának két munkatársa szervezte.

A tanulmányúton a következő szervezetek vettek részt:

  • Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata
  • Vecsés Város Önkormányzata
  • Budapest Főváros Kormányhivatala XVIII. Kerületi Hivatal
  • Budapest Airport Zrt.
  • Zsigmond Király Főiskola
  • Felnőttképzők Szövetsége

A küldöttséget Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata polgármestere, Ughy Attila és Vecsés Város polgármestere, Szlahó Csaba vezette.

Október 11-én, csütörtökön a küldöttség meglátogatta a Lillehammeri Egyetemet – mely egyben a projekt egyik partnere is –, ahol találkoztak Kathrine Skretting rektorral, majd ezt követően előadásokat hallgathattak meg az egyetem és a Központ történetéről és működéséről (Mette Reichelt), a norvég közszféráról (Aksel Hagen), a nem tudatosságról (Janneke van der Ros) és az élethosszig tartó tanulással kapcsolatos projektek módszertanáról (Bent Kure előadásában). Délután a küldöttség látogatást tett az 1994-es Téli Olimpia helyszínén, valamint a Maihaugen-i szabadtéri múzeumban. A napot vacsora zárta az egyik helyi sörfőzdében.

TanulmanyiUt01.png

Szerdán a vendégek Lillehammer Önkormányzatának polgármesterével, Espen Granbergel és Tord Buer Olsen városigazgatóval találkoztak. Utóbbi színvonalas előadásában a város téli és nyári sportesemények kapacitásfejlesztésében elért sikereit mutatta be a résztvevőknek. Ezután a csoport a norvég fővárosba, Osloba utazott, ahol alkalmuk volt megnézni többek között az Operát, a Királyi palotát, a Parlamentet, az oslói folyópartot. Az Aker Brygge-ben elfogyasztott kellemes vacsora után a küldöttség az éjszakát az Oslo Airport Gardermoen melletti szállodában töltötte.

A csütörtöki nap fő helyszíne Ullensaker Város Önkormányzata volt, melynek területén Oslo nemzetközi repülőtere is található. A küldöttséget Ullensaker polgármestere Tom Ataahle fogadta, aki Age Vebostaddal, az önkormányzat tervezési és fejlesztési irodájának vezetőjével és annak építész kollégájával, Jeta Limani Andreassennel rövid bemutatót tartott arról, hogy Ullensaker önkormányzata saját kapacitásfejlesztése érdekében hogyan tervez és működik. Ullensakerben a résztvevők továbbá meghallgattak és megvitatták Torgeir Kjos Sørensen, Oslo Airport Gardermoen igazgatójának, Steinar Kristiansen, az Innovation Gardermoen igazgatójának és  Akershus megye szállítási igazgatójának, valamint Gry Husøy, a Norvégiai Munkaügyi és Jóléti Igazgatás Ullensaker-i Hivatala igazgatójának előadását is.

A Felnőttképzők Szövetsége képviseletében Mazurka Gabriella ismertette a projekt kapcsán a munkaerő-piaccal kapcsolatos nemrég befejeződött magyar kutatás főbb megállapításait és a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és környékének képzési szükségletét.

A nap egy belső workshoppal zárult Bodzsár Borbála vezetésével, majd a csapat a reptérre indult, hogy hazautazzon Budapestre.

TanulmanyiUt02.png