Bejelentkezés

Hírek

márc. 10
Megalakult a Helyi Munkaerő-piaci Bizottság

2016. december 13-án a projekt keretében megalakult az ún. Helyi Munkaerő-piaci Bizottság, a projekt eredményeinek hosszútávú fenntarthatóságát segítő szerv.

Az alakuló ülés során Hodruszky Csaba (hivatalvezető, Budapest Főváros Kormányhivatala XVIII. Kerületi Hivatal) levezető elnök köszöntőjét követően a Bizottság tagjai elfogadták a Bizottság ügyrendjét, maguk közül elnököt és alelnököt választottak Szlahó Csaba Vecsés és Ughy Attila Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere személyében, melyet a projekt keretében elvégzett feladatokról és a megvalósítandó képzésekről szóló beszámolók követtek.

HelyiMunkaeroPiaciBizottsag01.png

Az ülés során szó esett többek között a munkaerőhiány által leginkább érintett területekről, hiányszakmákról (konyhai kisegítő, gépjárművezető, rakodógép kezelő, ápoló, építőipari munkavállalók), az angol nyelvtudás szükségességéről olyan szakmákban mint a vendéglátóipar, valamint arról, hogy az álláskeresők körében szükség lenne valós kompetencia-felmérésekre, illetve célszerű lenne a fiatal munkavállalók szüleit is bevonni és rendszeresen tájékoztatni a pályaválasztás előtt álló fiatalok lehetőségeiről, valamint a személyiségükhöz leginkább illeszthető szakmákról. A szezonális munkákkal kapcsolatban szó volt a vendéglátóiparban a balatoni pár hónapos munkahelyek munkaerő-elszívó hatásáról, valamint arról, hogy az építőiparban a nyári időszakban a szakmunkások maszek munkákat végeznek és csak a holt szezonban, ősztől tavaszig térnek vissza az eredeti munkahelyükre.

A legnagyobb kihívást azonban a közfoglalkoztatottak munkaerőpiacra történő átsegítése jelenti, hiszen sokuk szakképesítéssel, megfelelő kompetenciával nem rendelkezik. A cél az, hogy ehhez megfelelő specifikus képzéseket kaphassanak.

A bizottság 8 tagból áll, melyek a következők:

 • Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata
 • Vecsés Város Önkormányzata
 • Budapest Airport Zrt.
 • Zsigmond Király Egyetem
 • FVSZ Felnőttképzők Szövetsége
 • Budapest Főváros Kormányhivatala XVIII. Kerületi Hivatal
 • Airport Hotel Stáció
 • Vecsési Ipartestület

További felvételre javasolt tagok:

 • Városgazda XVIII. Kerület Nonprofit Zrt.
 • HungaroControl Zrt.
 • Celebi Ground Handling Budapest
 • Menzies Aviation (Hungary) Kft.

 

A Bizottság feladata, hogy a projekt során, illetve azt követően munkájával támogassa a projekt célkitűzéseinek hosszútávú megvalósulását, ennek során javaslataival aktív segítséget nyújtson a döntéshozóknak egy hatékonyabb helyi foglalkoztatáspolitika kialakításában, emellett mint egyfajta fórum, koordinációs szerepkört is ellát, és valódi információ- és tapasztalatcserére ad lehetőséget.

A Helyi Munkaerő-piaci Bizottság megalakulása mellett a projektben résztvevő partnerek az elmúlt időszakban az érintett cégek és szervezetek bevonásával több ún. „stakeholder-találkozót" is szerveztek, ahol a meghívott szervezetek lehetőséget kaptak a projekttel kapcsolatos (képzési) szükségleteik kifejtésére és eddigi foglalkoztatással kapcsolatos tapasztalataik megosztására. Az első két találkozó tematikus jelleggel a reptér, valamint a XVIII. kerület és Vecsés területén tevékenykedő cégek (2017. 01. 18.), valamint a helyi közszolgáltató intézmények (2017. 02. 23.) köré szerveződött, a harmadik „stakeholder-találkozó" apropójául pedig egy, a Budapest Főváros Kormányhivatala XVIII. Kerületi Hivatal foglalkoztatási osztálya által szervezett, 2017. március 9. napján a Kondor Béla Közösségi Házban tartott állásbörze szolgált, amelyet közvetlenül a Helyi Munkaerő-piaci Bizottság második ülése követett.